Klik - her - eller under teksten for at komme videre.
Frederik den 7. kanal i Løgstør


 

Datidens Storebæltsbro
Det er ikke nogen helt almindelig museumsgenstand, der løber ved Limfjordsmuseet. Frederik den VII’s Kanal, der strækker sig fra Løgstør til Lendrup, var sin tids svar på Storebæltsbroen og et imponerende stykke ingeniør-kunst. Kanalen blev gravet med håndkraft i 1856 – 1861 af godt 400 tyske arbejdere. Den blev indviet af Frederik den VII i 1861, og for første gang i Limfjordens historie kunne skibe sejle uhindret forbi Løgstør Grunde.

Om sommeren kan man sejle til kanalbetjenthusene i Lendrup, hvor man kan gå i land og besøge det smukke kulturmiljø og udstillingen i kanalbetjenthuset. Løgstørs måske mest spektakulære attraktion er 4,4 km lang, 3 m dyb og blev i 2007 kåret til et af Nordjyllands syv vidundere.

Langs kanalen var der flere sluser og broer, som krævede mandskab til betjening. Kanalbetjenthusene var boliger og arbejdsplads for de personer, der betjente sluserne og sørgede for, at trafikken på kanalen kunne forløbe gnidningsfrit. Hver kanalbetjent havde ansvar for et bestemt område, og husene var strategisk placeret tæt på sluser og broer.

En stor succes
Baggrunden for kanalens tilblivelse var, at store sandbanker ud for Løgstør, kaldet Løgstør Grunde, i århundreder havde gjort livet både besværligt og farligt for skibsfarten. De lavvandede og omskiftelige grunde satte en effektiv prop i Limfjorden. Da Frederik den VII’s Kanal åbnede, var den derfor en kæmpe succes. I 1898-99 sejlede næsten 3.000 skibe igennem. Desværre for kanalen blev den overhalet inden om af teknologien. I 1901 lykkedes det at grave en sejlrende igennem Løgstør Grunde, og skibstrafikken sejlede nu forbi kanalen, der lukkede i 1913.

Unikt kulturmiljø
Den fredede kanal ligger i dag som et mægtigt kulturminde, men den rummer også et helt særligt naturområde, der består af kalkoverdrev og strandenge. De unikke forhold gør, at der findes særlige arter af bl.a. orkideer, der ikke findes andre steder i Danmark. Limfjordsmuseet arbejder på at genåbne Frederik den VII’s Kanal, og genetablere det oprindelige miljø. En genåbning af kanalen vil give sejlende gæster en unik mulighed for at sejle ind i en tidslomme anno 1861 og føle historien på egen krop.

  back.gif (1696 bytes)