Klik -
her - eller under
teksten for at komme videre!
Til erindring og inspiration
ved diverse forskellige lejligheder:
Vort udgangspunkt i forbindelse med fredagsholdets
madlavning er ofte Netto og Alletiders
Kogebog.

Ih! hvor får vi dog mange gode råd fra
Inger, også under indkøbene.
1. Fyldte peberfrugter med oksekød:
http://www.dk-kogebogen.dk/udskrift_u_kommentarberegn.php?id=14779&personer=4

2. Farserede porrer:
http://www.dk-kogebogen.dk/udskrift_u_kommentarberegn.php?id=5862&personer=4

3. Australsk squashtærte:
http://www.dk-kogebogen.dk/udskrift_u_kommentarberegn.php?id=5310&personer=4

4. Nudelsalat med ingefær og mandler.

Ingredienser til 4 portioner:
Dressing:
-
2
spsk.
olivenolie
-
2
spsk.
fintrevet ingefær
-
1
tsk.
soyasauce
-
2
spsk.
citronsaft, friskpresset
-
2
spsk.
honning
-
100
g
porre
-
300
g
gulerod
-
100
g
tynde ægnudler
-
2
spsk.
soyasauce
-
50
g
mandel
-
350
g
peberfrugt
Fremgangsmåde:
- Nudlerne koges ca. 1 minut i
rigeligt vand og overhældes med
koldt vand, så de ikke klistre
sammen.
- Grøntsagerne renses og skæres i
tynde strimler (julienne)
- Grøntsagerne gives et opkog i
kogende vand og overhældes med koldt
vand, hvorefter de afdryppes.
- Mandlerne ristes på en tør hed
pande, til de er gyldne - der røres
under vejs.
- Overhæld mandlerne med soja og
honning og glaser dem i ganske kort
tid. Herefter afkøles de på en
tallerken og skilles af.
Dressing
Ingefæren skrælles og rives
fint på et rivejern.
Alle ingredienser blandes sammen.
Nudler, grøntsager, og halvdelen af
mandlerne blandes sammes og smages
til.
Salaten anrettes på et fad og pyntes
med resten af mandlerne.

Fredag den 18. oktober,
2013, fulgte vi næsten den opskrift, der er gengivet grafisk herunder.
Men den er svær at læse. Derfor den ovennævnte tekst!


Den. 1. november har fra gammel tid
været den store skiftedag.
Således også fredag den 1. nov. 2013. Den dag skiftede Knud til suppe.
Se selv billed-dokkumentationen herunder! |
 |

|

Ang. madlavning i
Folkestedet, fredag den 8. nov. 2013.
Mortens dag, den 11. november er en helligdag, hvor der
ikke holdes fri fra arbejde m.m.
Et par dage i forvejen anrettede vi efter bedste evne and med diverse former for
tilbehør.
Bent syntes, at anretningen fortjente en flaske rødvin, hvilket han derfor
generøst sørgede for.


Ang. madlavning i
Folkestedet, fredag den 22. november 2013.
Vi fulgte i stort omfang denne opskrift:
http://www.dk-kogebogen.dk/opskrifter/visopskrift.php?id=18438&sognavn=falaffel
En del af resultatet så således ud:


Ang. madlavning i
Folkestedet, fredag den 24. januar 2014.

Hak persillen. Kom alle
ingredienser i en skål og ælt godt sammen.
Kom lidt olivenolie i en pande og tænd på mellemste varme.
Form kødbollerne, ca. valnød store, brug evt. en lille sovse-ske eller spiseske
til at forme kødbollerne.
Steg kødbollerne på panden og vend dem løbende til, de er brune på alle sider.
Kan serveres med græsk salat, ovnbagte kartofler og tzatziki.
Tip: Nogle foretrækker lammekød i
stedet for oksekød, men det er en smagssag.
Erik Brandt sørgede for Ouzo-forsyningen, og den kunne smages.

På Knuds foranledning og under Ingers
direktion lavede vi den 31. januar et mix af disse to
opskrifter:
1.
http://www.dk-kogebogen.dk/opskrifter/visopskrift.php?id=24548&sognavn=æggekage
og
2.
http://www.dk-kogebogen.dk/opskrifter/visopskrift.php?id=20712&sognavn=æggekage

Fredag den 7. feb. 2014 var på
mange måneder en skelsættende dag:

For første gang indtraf der et uheld under vore
madlavningsforsøg.
Knud kigger beskæmmet bort, og Jens græder ved synet af de nok så mørke
croutoner

Fra den nævnte bog vises herunder nogle manende gode råd:

Vores kære Inger anbefalede os at kigge nærmere i bogen, der
også kan lånes på bibilioteket.
https://www.aakb.dk/ting/object/775100%3A28667698/query%3AStop%20spild%20af%20mad%3Bentry%3A1

I forgrunden ses Bents burgerboller, som vi spiste til
ribbensteg med stegt rødkål:


Herunder ses et forsøg på en reportage fra
fredag den 21. februar, 2014
Allerede ret tidligt efter vore indkøb hos
Netto kunne vi sætte os til et kaffebord med mandler i løs vægt:

Knud havde gemt en rest smørelse i form af noget Nordsøolie.
Ved synet af de løse mandler kom Kjeld i
tanker om opskriften på Fru Eckersbergs mandelkage, der vises herunder:
" 3 sekunder på tungen, ½ år på sidebenene ! "

6 æggehvider
300 gram flormelis
300 gram mandler
Mandlerne - med skal - køres gennem mandelkværnen eller persillehakkeren og
blandes derefter med det sigtede flormelis.
Æggehviderne piskes stive og foldes i. Mandelmassen hældes i en smurt springform
og bages ved 175 grader i ca. 1 time til overfladen bliver let gylden. Efter
afkøling vendes kagen ud på serveringsfadet.
Moccacreme til overtræk
150 gram smør
75 gram flormelis
1 æggeblomme
70 gram mørk chokolade
½ dl ekstra stærk kaffe
Sukker og smør
røres hvidt. Chokoladen rives, opløses i kaffe og blandes med æggeblommen. Der
tilsættes smør og sukker.
Cremen trækkes over kagen, det gøres lettest med en bred kniv. Med bagsiden af
en gaffel laves et mønster på kagen. Kagen stilles i køleskabet, til den skal
serveres.
Den smager bedst afkølet. Se udregninger til
kaloriebomben, hvis du tør!
Og så kom vi til hovedmåltidet. Læg mærke
til både form og kulør på de frikadeller, som Leon havde formfuldendt!

Erik var stået tidligt op. Han kan en
opskrift fra Karolines
Bog nr. 1 til perfektion. Det fik vi alle glæde af.
Som afslutning på dagen anbefalede Inger os
at se en lille video,
som mere end 4 millioner allerede har set.

I det eksperimenterende køkken besluttede vi at tømme 3 poser
med diverse melrester.
Med indbagt velsmagende fyld lykkedes det endnu en gang at bage
fastelavnsboller.


Forud for madlavning på fredag den 14. marts har vi fået lidt
hjemmearbejde.
Klik på den grafiske illustration herunder - og læs på lektierne i menuen til
venstre, eller klik her.
I begge tilfælde får du lejlighed til at kunne læse om en mængde gode madråd.

Hvis du - ligesom webmaster - har svært ved at læse
budskaberne, så klik her.

Fredag den 14. marts havde Jens Hviid
problemer med at få noget ud af livet,
så af hensyn til Jens er der blevet konstrueret et
dias-show,
hvor 13 billeder vises af sig selv og gentages i det uendelige.

Reportagen fra madlavning fredag den 21.marts blev en
rammefortælling præget af forudseenhed.
Vores forårsfornemmelser gav os lyst
til forårsløgtærte, med udgangspunkt fra denne opskrift:
http://www.dk-kogebogen.dk/opskrifter/visopskrift.php?id=17704&sognavn=Forårsløgtærte
|
 |
 |
Allerede
nu viste det sig, at Ingers
forudseenhed med hensyn til det firkantede holdt stik.
Vi arbejdede med runde gryder og pander - for |
 |
 |
skønt
opskriften viste en rund forårsløgtærte, blev vores udgave en firkantet
en af slagsen.
I nederste venstre hjørne var farven måske lidt karamelliseret. |
 |
 |
Hæderkronede Jens havde imidlertid ikke forudset, at en
midlertidig forsvundet, karmonsinfarvet rødvin ville dukke op igen og
havde derfor
selv investeret i noget rødvin.
Men endnu en gang blev Knud dagens helt.
Han kunne pludselig huske noget. |
 |
Mens vi
nød resultatet af dagens madlavning, bad Inger os lytte til en anden
form for forudseenhed:
https://www.youtube.com/watch?v=MrodUGpUd9U
Nyd den sjove Messerschmidt monolog og hans advarsel til de nuværende EU
ansatte. |
 |
Messerschmidt forudser jo, at når Helle Thorning har kørt Danmark og
Socialdemokratiet i sænk, vil hun søge job i EU. |
 |
I ventetiden kan vi
jo blot fortsætte med madlavning om fredagen og også glæde
os til Jens Hviids allerede oplagrede rødvin.
|

Hverken Jens Hviid eller Kjeld Jensen
var med som kokke til at fordærve maden fredag den 28. marts.
Intet tyder dog på nogen som helst form for fordærvelse ved fremstilling af
dagens hovedret.
Webmaster har imidlertid ikke kunnet finde noget om "Pandekager med rødvinsfyld"
i vores bibel: http://www.dk-kogebogen.dk/

Inger har også fortalt webmaster, hvad holdet fik til kaffen.
Det ser jo også lækkert ud,
og da Inger jo i høj grad
bekæmper madspild,
blev resten nok gjort klar til hjembringelse.


Fredag den 4. april kom et produkt fra Bents
planteskole til at pryde middagsbordet.
Produktfremstillingen kan følges i dette
diasshow.
I samarbejde med et kendt forlag har Bent udgivet sin
planteskolevejledning:
http://www.dk-kogebogen.dk/opskrift2/visopskrift.php?id=5245


Fredag den 11. april var sidste fredag før Langfredag, og det
kom til at præge dagen. 
Se derfor et diasshow i
dagens anledning.
Forud for dagens frokost havde Jens Johansen derhjemme
bagt NEMME RUGBRØD. Se
opskriften!

Fredag den 30. maj virkede
Folkestedet lidt tillukket.
I den forbindelse benyttede Kjeld lejligheden til at få afprøvet sit køkken af
arbejdsvillige venner.
Som tak for en lang vinters undervisning og en iderig indsats til forbedring af
spillemiljøet
i Hammelbanens Krolf fik Inger
overrakt et æresdiplom og 2 pakker smør.
Inger fik også en fuldt fortjent flaske rødvin fra
den nævnte klub.

Det var rørende at konstatere, at selv under fremmede forhold
formår Leon at fremstille
en virkelig velsmagende sovs med den rette konsistens.

Igennem lang tid har Sonja måttet høre på rygter om den gode
stemning på fredagsmadholdet.
Nu kom Sonja som gæst selv til stede og kunne med det samme konstatere, at
rygterne talte sandt.

Bent har meldt afbud til nogle af de kommende arrangementer,
men glæder sig til at se os på Ranunkelvej 6, 8410 Rønde
Fredag den 20. juni - allerede kl. 09.00!


Fredag den 6. juni var på
nogle måneder en skelsættende dag.
Se nu f.eks. på denne tunmousse, der i første omgang blev
pyntet med en enkelt radisse.

Jens Hviid elsker at lege med sin krydderiblanding. Her går
det ud over nogle kyllingestykker

Efter utallige opfordringer var vi blevet bedt om at bringe
mad ud af huset.

Målet for udbringning af maden var nogle damer, der kaldte sig
Fredagsfri

Det var med nogen stolthed, at Inger kunne præsentere en
sensation:
En velsmagende tunmousse, som Jens Hviid havde fremstillet med megen følelse.


Fredag den 20. juni var på
mange måneder en skelsættende dag.
Det var - takket være særdeles gæstfrie værtsfolk - imidlertid også indledningen
til en glædelig tradition
Ifølge "Ud af røret" starter Madlavning på Folkestedet igen fredag den 8. august
kl. 09.30 - 13.10
I mellemtiden kan vi glæde os over den
skelsættende dag.

Fredag den 8. august, 2014 mødte
flertallet af madholdet frem igen.
Leon havde desværre meldt sig ud af holdet, men Folmer meldte sig som ny mand.
Som billederne herunder viser, startede vi op med genopfriske tidligere indlærte
arbejdsstillinger.
Jens kneb øjnene sammen over stegegryden, og Folmer lod rullen gå med et flot
slutresultat.

Læg mærke til, at de medvirkende tilsyneladende havde glemt
forklædet derhjemme!


Fredag den 15. august var der
trængsel i køkkenet.
Vi købte ind i Netto, og Inger havde medbragt en
opskrift, der satte sit præg på vore indkøb.
Vi købte i nogen grad også ind til gammeldags kold kartoffelsalat.
Det selvbestaltede vin udvalg mente at have gode erfaringer med
denne vin - i hvidvinsudgaven.
Vi skulle jo fejre ankomsten af 2 helt nye medlemmer.
Svend Aage fandt plads mellem Folmer og Knud og præsenterede senere
kartoffelsalaten.

Søren fandt plads på den billige langside, hvorfra der var
udsigt Inge med nybagt brød.
Kjeld kom med et festugetilbud om rickshawkørsel på tværs af
generationer.


Fredag den 22. august, 2014 var den dag,
vi lavede sovs.
Sovsen vender vi tilbage til, men vi lagde ud med at bage "De
bedste knækbrød",
og vi fulgte stort set opskriften.
Det var en rystende oplevelse for Knud - se selv herunder,
hvor rystet -
at se, at flertallet af os var iklædt forklæde,
og at Svend Aage og Søren havde medbragt en nyanskaffelse - en stor gryde til
kartoflerne.

Vi fik vellykkede knækbrød til formiddagskaffen, mens et par 1600
grams kyllinger blev grydestegte.
Opskriften på grydestegning kan findes ved at
klikke her.
Men i stedet for agurkesalat og ovnbagte grøntsager, fik vi kartofler MED SOVS
TIL.
Sovsen var lidt af et eksperiment. Se
selv her!
Til næste gang skal vi huske at medbringe
en bageform til brød.

Evt. overskud af bagerbrød må gerne medbringes til
cykelrickshawpiloten, allerede tirsdag den 2. september.


Fredag den 29. august var den dag, hvor vi skulle ønske Inge en god tur til
USA.
Inden afrejsen gav Inger os opskriften på 9 - 12 boller eller
2 - 3 brød:
1/4 pk. gær
1/2 liter vand
Lille spsk. salt
600 - 650 gram mel
Melet kan være
Ølandshvede,
hvid hvedemel, alm.
hvidemel,
havregryn + forskellige kerner
Bagetid i ved 250 graders varme i ovnen vil være 20 - 25 minutter.
Vil du se et diasshow i forbindelse med dagens hovedpunkt, så
klik her.
Mens Inger er i USA, er der foreløbig indkaldt til et stort musikalsk
festugeplanlægningsmøde her.


Fredag den 12. september var den dag i 2014, hvor
Knud i Ingers fravær havde overkommandoen.
Knud havde bestemt sig til, at både hovedret og dessert skulle
bestå af pandekager i forskellige udformninger.

I Ingers fravær havde Knud tilkaldt en konsulent på dagens
opgaver

Man lavede pandekager på 2 niveauer. På 1.sal fremstilledes de
ringmærkede, mens man i stueetagen var mere jordbunden.

Dagens madlavningsprogram blev gennemført, for alt nødvendigt
tilbehør var til stede, bortset fra bacon.

Kære Inger
Der var intet madspild fredag den 12. september.
Vi glæder os til at Se & Hør(e) dig igen.

Fredag den 19. september ønskede vi Inger
velkommen hjem fra det store udland.
Med hensyntagen til Ingers evt. jetlag lod vi os friste til at lave noget, som
vi havde prøvet før.
Det blev noget, der
lignede
denne opskrift.
Du kan se, hvad vi fik det til
at ligne ved at klikke her.

Fredag den 26. september, 2014, blev vi nogenlunde enige om at forsøge os med
indbagt laks i butterdej.
Der var dog 2 deltagere på holdet, der hellere ville have kylling end laks.
Vi er gennemgående ret tolerante på holdet, så det blev tilladt.
"Spis nu brød til", sagde Søren, og så gik han ellers i gang.
Inden vi laver nærstudier af Sørens håndelag, får vi lige repeteret de mange
ingredienser, der indgik i fyldet omkring lakse- og kyllingestykkerne.
1 bakke pikant ost
1 rød peber
1 løg
snittede porrestykker
champignon
asparges
lidt rasp, så fyldet blev fast i sin konsistens.
Dette fyld blev lagt over henholdsvis fisk og kylling.
Derefter blev det hele bagt i en 225 grader varm ovn i 25 - 30 min.
Lad os nu se på Sørens håndelag ved at klikke her.

Erik Brandt havde endnu en gang sørget for et veldækket
morgenbord, fredag den 3. oktober, 2014.
I den forbindelse gav Inger os en opskrift, ved hjælp af hvilken alle
husholdninger kan få friskbagt hjemmebagt morgenbrød.
Opskriften gælder 9 - 12 boller eller 2 mindre
brød.
Start aftenen i forvejen!
1/4 pakke gær
1/2 liter koldt vand
1 tsk. salt.
600 gram mel 50 gram andet (f.eks. gulerødder, græskarkærner, solsikkekærner
eller andet)
Ovennævnte røres sammen om aftenen og stilles i køleskab natten over.
Om morgenen:
Tænd ovnen på 225 - 250
Tag dejen ud af skålen med 2 skeer
Fordel dejen på bageplade i boller eller 2 rækker i
form af brød.
Bages i ovnen 25 - 30 min. ved 225 - 250 graders varme.
Til hovedret blev der efterhånden
flertal for at følge denne opskrift "Irsk
stuvning med svinekød"
Vil du se, hvad vi fik ud af opskriften, så
klik her.

Fredag den 10. oktober syntes Inger, at vi skulle prøve en
spændende salat.
Inger havde medbragt denne spændende
salatopskrift.
En ingrediens, der var med til at gøre opskriften spændende, var indholdet i en
sådan pose:

De skyllede quinoa blev kogt i 2
dl vand med lidt salt i 15 min. Blev derefter afkølet ved at blive skyllet
med koldt vand.
Her hældes de kogte quinoa kerner over i en skål til ekstra afkøling, inden
sammenblandingen med de øvrige salatingredienser.

Her er de afkølede quinoa frø blevet
iblandet salaten ved siden af en portion feta ost.

OBS! Quinoa er ikke en kornsort!
Quinoa kaldes også peruris og peruspinat. Læs evt.
mere her:
http://da.wikipedia.org/wiki/Quinoa
Til hovedretten fulgte vi
denne opskrift på frikadeller og stuvet hvidkål.
Resultatet ses herunder:

OBS! Det lidt brune islæt i stuvningen
skyldes I K K E , at Svend Aage
tilsatte en håndfuld brun peber. Det er kanel tilsætning/pynt.
Under middagen ringede Jens Hviid til
FRU MØLLERS MØLLERI.
Med henblik på ekskursionen, fredag den 24. oktober, blev der afgivet disse
bestillinger:

Jens står også for indkøb af morgenbrød og transport i forbindelse med
ekskursionen.
Vi mødes som sædvanlig i Folkestedet kl. 09.30.

Fredag den 17. oktober blev der hurtigt skabt
stemning for, at vi bl. a. skulle have
farserede porer.
Bag på en pose blev der fundet en opskrift på rugbrød. Se opskriften på hurtigt
rugbrød her.

Vore indkøb blev foretaget hos de lokale handlende.

De rengjorte porer blev blancheret i 3- 4 minutter.

Det fintsnittede rødkål blev først tilsat noget surt fra overskårne appelsiner.

Men også noget sødt i form af et glas marmelade.

Søren sørgede for, at et mindretal kunne få porrer i
kyllingefars.

Vi andre "normale" fik denne portion til deling.

Skønt lidt sygdomsramt, præsterede Folmer en fornem snitning
af Hasselback kartoflerne.

Vi følte os næsten som i en træningslejr forud for den
kommende fredags besøg i en
anden fornem restaurant.
Glæd dig til Jens Hviids morgenbrød (kl. 09.30 på Folkestedet) og den
efterfølgende transport i minibus!

Fredag den 24. oktober, 2014
Klik på grafikken herunder, hvis du vil ud.


Fredag den 31. oktober var på flere områder en
skelsættende dag.

Jens Hviids grædende attitude svævede over os alle, da vi blev orienteret om
Knuds helbredstilstand.
Den grædende attitude kan dog i selve situationen kun ses hos Jens himself.
Klik
her, hvis du påtænker at købe den æbleskræller, som
Kjeld demonstrerede brugen af.
Inger bestemte - på eget initiativ - at vi denne dag skulle lære at lave sovs,
og det gjorde vi så
Det var svært hos de lokale handlende at gøre indkøb til denne
opskrift:
Kalveculotte med balsamiske grøntsager.

Da balsameringen var vel overstået overstået, kunne vi nyde
både Ingers sovs og endnu et produkt fra Bents planterskole.
Vil man foretage et nærmere studie af Bents produktionsmetoder, skal man blot
slappe af og nyde et
diasshow her.
Svend Aage sørgede for, at fredag den 19. december blev udråbt til at være "madvennerjulefrokostdag."
Husk det!


Fredag den 7. november startede vi med at kigge på denne
opskrift:
Ingredienser
- 1 æggeblomme
- ½-1 tsk sennep
- 1/4 tsk salt
- ½-1 tsk citronsaft
eller god eddike
- 1½-3 dl olie
- peber efter smag
Opskriften var blevet
leveret af Inger.
I løbet af formiddagen blev vi klar over,
hvorfor Inger kom med den viste opskrift.
Se selv her.
Inger opfordrer os også
til at se
denne video.

Fredag den 14. november repeterede vi
fremstilling af knækbrød.
M E N
vi lavede sandelig også meget andet.
Se det ved at klikke her!
Folmer og Kjeld vil gerne ha', at I ser
denne video.

Fredag den 21. november oplevede vi
stjernestunder på Folkestedet.

Jens Hviid bidrog på forskellig vis til at højne humøret. Se
hvordan.

Fredag den 28. november var Kjeld blevet
ferieramt, og blev stillet et spørgsmål.
Spørgsmålet lød: "Hvor blev du af"?
Svarene kan ses her:
http://www.fynsgade.dk/GislevDubai/dagbog.htm
Til gengæld har Kjeld en række spørgsmål i forbindelse med en
billedserie på 12 stk.
Disse spørgsmål kan ses her.

Ølkage, ja det var opskriften, som
Inger havde medbragt hjemmefra.
Jeg har fundet en næsten lignende opskrift her:
http://www.dk-kogebogen.dk/opskrifter/visopskrift.php?id=9189

Ja, sådan så han ud, ham sætternissen, der satte os i gang.
1. Her er der lige blevet tilsat ingefær og kardemomme.

2. Her ses et rørende eksempel på en mand, der også tror på,
at hvidtøl kan bruges til noget.

3. Fotografen havde fået kortvarigt fri, men se herunder, hvad
der skete, mens han var væk.

4. På trods af mange fingres prøvesmagninger, blev der nok til
at fylde 3 forme med øl kage.

5. Inger viste os endnu en gang fordelen ved at fore en
bageform med bagepapir.

6. Kjeld fik som opgave at finde nogle oplysninger om
madpakkefolie, der ses herunder.

7. Måske kan du finde madpakkefolie i FAKTA på under 5
minutter, hvem ved?
8. Her kan I foreløbig se, hvorfor jeg ikke kan være med til
madlavning, mandag den 9. januar.
http://www.fynsgade.dk/Albathai/oversigt.htm
9. Se evt. bageovnstemperaturerne for januar måned her:
http://www.fynsgade.dk/Albathai/gennemsnitsvejr.html

Fredag den 12. dec. mødte Inger op med en spændende opskrift
på gulerodsbrud.
Opskriften gengiver vi derfor herunder:
1 kg hvedemel
½ liter lunken1 vand
100 gram gær
2 tsk. salt
130 gram smør
40 gram sukker
1 æg
_______________________________________________________________________________________________
Alt over stregen her gangede vi med 3, hvorefter vi
æltede det hele sammen.
Derefter lavede vi en blanding, der bestod af:
2 æg
200 groft revne gulerødder
100 gram solsikkefrø
Denne blanding blev selvfølgelig også ganget med 3.
Se herunder, hvad der kom ud af disse to blandinger.

I næste fase blev de to blandinger æltet sammen:

På hver bageplade anbragte vi 9 kager, der fik lov at
hæve i ca. 1 kvarter.

Efter endnu et kvarter i ovnen kunne vi alle have glæde
af denne servering til kaffen:

Lad os se, hvad andre samtidig havde haft travlt med, ja
det kan nemmest gøres ved at henvise til en medbragt opskrift, hvor
frikadellerne dog blev sammen sat af halvt svin og halvt kalv.
Man fulgte med et flot resultat
denne opskrift.
Vi bringer med det samme et billede af resultatet:

Husk! fredag den 19. dec, at møde op i god
tid, så alt kan være klart, når Knud dukker op.
Har I god tid, kan noget ventetid måske bruges til at se
nogle videoer fra Dubai.
Se et lille udvalg her:
http://www.fynsgade.dk/GislevDubai/rejsevideo.html

Fredag den 19. december var endnu en skelsættende
dag.
Vi mødtes som sædvanligt i Folkestedet, og her var der flertal for, at Inger
skulle transporteres
på indkøb i et af husets køretøjer. Her er vi klar til afgang - på vej til
indkøb.

Vi kørte ikke den direkte vej til Netto, for i det milde
danske klima tillod vi os en en lille omvej langs Århus Å

Inden vore indkøb hos Netto skulle køretøjet jo aflåses på
forsvarlig vis.

Vi havde alle den glæde, at Knud dukkede op til den store
julebordsopdækning,
hvor vi i timevis mæskede os, sang og lyttede til de utallige historier,
som Jens Hviid rystede ud af ærmet.

Det var særdeles skelsættende, da Bent overrakte en yderst
velfortjent julegave til Inger.

Til julegaven var der tilknyttet en kort taksigelse med dette
udseende:

Vi talte under frokosten om at henlægge en fredagsmadlavning
til Fristedet Skæring.
I den forbindelse har jeg været inde på denne bookingkalender:
https://booking.tscomputer.dk/bookingcalsite.asp?mode=&WebShowCompanyID=3&ShowFromDate=01-03-2015&BookingCalenderIntSelect=03m&LocationID=12&
Her har jeg kigget nærmere på den dato, som vi måske kunne tænke os, nemlig
fredag den 29. maj 2015.
Ifølge bookingkalenderen ser det jo noget rødt ud, således at forstå, at vi kan
være der om formiddagen til kl. 14.30 om eftermiddagen.
Skal vi det?

Vi talte også om en fortsat afslutningstradition på denne
adresse:

Vi har meget at glæde os til i det nye år!

Fredag den 23. januar, 2015, syntes Inger, at vi skulle lave
noget frækt, og det gjorde vi så.

Ud over det frække lavede vi også mad efter denne opskrift:
http://www.dk-kogebogen.dk/opskrifter/visopskrift.php?id=31940&sognavn=Chili con
Carne
Det færdige resultat blev serveret sammen med bulgur, brød og
creme fraice:

Webmaster undskylder det mangelfulde billedmateriale denne
gang.
Jeg må indrømme, at jeg i vinterkulden har været mere optaget af færdigredigere
videooptagelser fra forrige uges ophold på den dejlige thailandske ø Koh Chang.
Er I interesseret i at se disse, så klik her:
http://www.fynsgade.dk/Albathai/rejsevideo.html

Fredag den 30. januar, 2015, syntes Inger, at vi skulle lave
to forskellige tærter, og det gjorde vi så.
Den ene opskrift hed:
Laksetærte med frisk spinat.

Jens Hviid satte sit præg på den anden tærte, og det kan ses
herover.

Bent Post udvidede sit repertoire i planteskolen med noget,
der blev kaldt fuskerbrød.
Inger ville godt røbe opskriften som bestod af:
1½ pk. gær.
1 liter vand
En passende portion hvidt hvedemel
tilsat lidt salt og olie.
Der var heldigvis også smør på bordet, og det blev der ikke
fusket med.

Hertil serveredes en meget sund salat, tilsat en klassisk
pesto.
Billedet af den færdige servering blev desværre så dårligt, at
det svarede til webmasters helbred.
Derfor bringes billedet ikke, men smagen var udmærket.

Fredag den 6. februar, 2015 mødte Inger op med et par
spændende opskrifter:
http://www.dk-kogebogen.dk/opskrifter/visopskrift.php?id=5771&sognavn=Hvidkålsrouletter
og
Danmarks bedste kringle - ifølge Søren Ryge:
http://www.dk-kogebogen.dk/opskrifter/visopskrift.php?id=34852
Jens Johansen gik i gang med at skabe en portion kødfri, men til gengæld
proteinrig blanding som fyld til hvidkålsrouletterne.
Et par timer senere var hans venstre øje næsten lige så rødt som de her viste
røde chili.

Herunder er nogle hvidkålshoveder blevet kogt så møre,
at vi kunne pille bladene af uden at knække dem.







Fra Fristedet Skæring er der indløbet denne bekræftelse:
Vi
bekræfter hermed din booking: |
Booking
nr.
Ordre nr.
Fælles Rum
Antal personer:
Ønskes rengøring (ja/nej):
Ønskes sovepladser (Antal):
Ønskes sengelined (Antal):
Hvilket formål har I med besøget på
Fristedet ?:
|
1367
1072
15
nej
nej
nej
Madlavning
|
Booking start tid:
Booking slut tid:
|
18-09-2015 09:00
18-09-2015 16:00
|
Note:
Vi er et madlavningshold, der normalt
holder til i Folkestedet, Carl Blochs
Gade 28, 8000 Århus C.
For afvekslings skyld - og for hyggens
skyld ønsker vi denne dag at henlægge
undervisningen til
Fristedet Skærings faciliteter.
Med venlig hilsen
Kjeld Jensen
|

Fredag den 13. februar 2015 viste
sig at blive endnu en skelsættende dag.
Allerede under indkøbsrunden i Netto blev Kjeld opmærksom på indkøbet af brun
farin.

Så tænkte han: "Nu kan jeg endelig slippe af med en
fejlinvestering i Thailandsk Whisky".

En del af dagens første opdækning kom derfor til at se således
ud:

Søren kender en opskrift på en perfekt rugbrødslagkage:

Alligevel gik Søren troligt i gang med at riste de
rugbrødskrummer, han selv havde smuldret.

Her ses det færdige resultat af Sørens ristning:


Ifølge opskriften skulle der også hakkede nødder i
rugbrødslagkagen:

Her trådte Kjeld til som manden, der hakkede i det:

Jens Johansen kan til enhver tid improvisere noget brød ud af
de forhåndenværende melrester:

Af hensyn til
peristalstikken var Svend
Aage glad for, at der også indgik svesker i opskriften.

Bent havde undtagelsesvis forladt sin planteskole, men han
følte sig også hjemme hos skrællemændene:

Søren havde fået besked på, at æggehvider og sukker skulle
piskes så godt sammen,
at den hvide piske-skål skulle kunne vendes over hans hoved. Det turde han ikke!

Det turde Svend Aage godt, og det skete der ikke noget ved:

Sørens dej blev til 3 portioner. Her ses en af disse bredt ud
på en bageplade, inden den blev trykt flad:

Der var heldigvis købt så meget fløde ind, at der var nok til
både Irish Coffee og til rugbrødslagkage

Efter at have været 20 min. inde i en meget varm ovn, så
Sørens dej således ud:

UHM! sagde vi alle, da det færdige resultat blev serveret som
dagens sidste ret:

Hej Søren, se her! Selv uden pyntechokolade, blev den lækre
rugbrødslagkage næsten spist helt op:

Svend Aage havde en gave med til Folmer. Kun tiden vil vise
hvorfor!

Webmaster undskylder hermed, at der ikke findes noget
billedmateriale til at dokumentere,
at vi også kunne nyde en velsmagende suppe.
Billedmaterialet viste sig nemlig at være noget værre
suppedas.

Fredag den 20. februar blev fra morgenstunden udpeget til at være den store
torskedag,
og hvorfor nu det?
Jo, for fraværende Jens Hviid har flere gange udtalt sig negativt omkring fisk, hvortil
torsk jo må henregnes.

Vi fik Netto til at hjælpe os med udskæring af den indfangede
torsk.
Med henblik på at undgå udtørring af torskestykkerne under tilberedning,
valgte vi at købe de tilsyneladende tykkeste stykker i pakningerne.

Vort udgangspunkt var denne opskrift:
http://www.dk-kogebogen.dk/opskrifter/visopskrift.php?id=12126
M E N
i stedet for tomater valgte vi at lave en blanding af æblestykker, squash, og
porrer tilsat citronsaft.
Sammen med torskestykkerne blev blandingen i fadet anbragt på en spidskålsbund.
Endelig blev der tilsat passende mængder, salt, peber og små smørstrimler.

Nu tror Jens Hviid måske, at vi tilsatte nogle små
baconstykker for at forøge nydelsen,
M E N
Det gjorde vi ikke. Folmer kunne derimod nu med gaven fra Svend Aage endelig få
åbnet sin
Spätburgunder hvidvin:

Vi endte med at sige det samme som Gunnar tidligere sagde til
Minna ved flere lejligheder:

"Det var ikk' så ring' endda"!


Fredag den 27. februar var allerede fra morgenstunden ramt af kraftigt
mandefald blandt kursisterne.
Til orientering for de fraværende kan vi oplyse, at vi ved indkøb hos Netto
skabte et overskud på 20 kr. til glasset.
Vore indkøb var nemlig ikke spor pebrede, og læg mærke til, at vi købte 6 stk.
peberfrugter.

Jens Hviid tog sig af den fars, som senere skulle fyldes i
peberfrugterne.

I Bents planteskole eksperimenterede man med produkter fra
bl.a. Majbøllegård


Med god plads i køkkenet iværksatte Inger den store rengøring
af vore opbevaringskasser.
Så da en kær gæst dukkede op, kunne Inger stolt fremvise et
flot resultat.

Da suppen var ved at være serveringsklar, var Bent også klar
med skiver fra et flot hævet brød.

Med Knud som uventet, kær gæst fik vi alle 6 peberfrugter
afsat, og Ih! hvor smagte det godt!


Allerede fredag den 6. marts, 2015 stod madholdet over for et
af årets valg.
Se efterlysningen !.
Under indtryk af Jens Hviids fravær valgte vi ved dagens indkøb at se bort fra
indkøb af bacon.
Der blev foreslået at vi skulle spise ristaffel!
Som det ses herunder, er der meget at vælge imellem, når det gælder Ristaffel.

Inger havde på forhånd valgt - stort set at følge denne
opskrift:
http://www.dk-kogebogen.dk/opskrifter/visopskrift.php?id=5494&sognavn=Ristaffel
1
I stedet for 1000 gram rå skinketern, der indgår i den anførte
opskrift, valgte vi at indkøbe 2 stk. mørbrad.
Vi valgte også ved indkøbet en pose ris - lige efter Ingers næse.

Flittige hænder valgte straks at gå i gang med findeling af de
mange grøntsager.

Med sin professionelle baggrund blev Søren valgt til finpudsning af mørbrad.

Man valgte at sende Kjeld i byen efter de manglende peanuts.
Det skulle man aldrig have gjort.

Kjeld kørte nemlig først til Netto, hvor han valgte at tro på den medarbejder,
der sagde, at peanuts havde man ikke.

Fra Netto valgte Kjeld at cykle til Brugsen, hvor han
imidlertid valgte en forkerte pose.

Ved tilbagekomsten til madvennerne valgte Kjeld at udstille
sin egen dumhed.

Bagerholdet havde valgt en forkert indstilling ved ovnen.
Derfor blev brødet færdig lige til tiden.

Før serveringen valgte man at hælde ingredienserne/kødsovsen
fra tilberedningsgryden over i en mere præsentabel jerngryde.

Herunder kan man se, hvad Inger havde valgt til sin tallerken.

Kjeld håber ved en senere lejlighed at få mulighed for at
knække de indkøbte jordnødder.
I mellemtiden kan vi glæde os til næste gang, fredag
den 13. marts, 2015:
http://www.dk-kogebogen.dk/opskrifter/visopskrift.php?id=9397&sognavn=Dessertpandekager
OBS! Se lige her. I opskriften står der:
"Server pandekagerne med blød vanilleis eller piskefløde.
Har man en sjat appelsinlikør (Contreau), stående i barskabet,
kan man stænke lidt med det, inden serveringen".
M E N
Søren eller Svend Aage EFTERLYSER solbærrom i stedet for
appelsinlikør.
Meddel vinudvalget, hvis ikke du evt. har en af de to
nævnte sjatter stående i dit barskab.

Fredag den 13. marts var i nogen grad præget af en
sygemelding og en tilbagekomst.
Bent skulle efter sigende have bevæget sig ind i en arbejdsskade i et
planteskole-annex,
og Jens Hviid var kommet tilbage og ønskede frem for alt bacon.
Som følge af Bents fravær måtte vi imødese mangel på friskbagt brød, og
Jens Hviid fik sit baconønske opfyldt, men det vender vi tilbage til.
Når man vil servere pestosalat med kylling, er der ret mange
opskrifter af følge:
Vi havde ikke en skrue løs, men valgte alligevel nærmest at følge denne:
http://www.webopskrifter.dk/opskrifter/pastasalat-pesto-kylling-20451/

Vi begyndte i det små, for i pestosalaten skulle der bl. a. indgå forårsløg og
bladselleri.

Erik havde fået kommandoen over kyllingerne, han pandede dem alle - lige fra en
kant af.
Pesto kan findes i mange udgaver, og det kan kan forsikre sig
om ved at klikke her.

Her lægger Inger an til en prøvesmagning af den sammenpiskede pestoblanding.

Søren og Svend Aage for(e)stod kunsten at bage pandekager.

Efter et kortvarigt besøg (3 timer) i Australien kunne Folmer
anbefale denne rødvin.

Nu kunne vi alle se, at Jens Hviid var til stede, for
pestosalaten var pyntet med baconstykker.

Efter en længere lufttur er en af Svend Aages pandekager igen
landet på panden.

Kjeld var indstillet på, at dagens pandekageopskrift så vidt
muligt skulle følges.

Knud indtrådte som vikar for Bent, der som nævnt led af en
arbejdsskade.

Fredag den 27. marts var i nogen grad præget af flere
alarmerende ting.

Den ellers hyggelige fødselsdagsstemning blev kortvarigt forstyrret af
røgalarmen.

Overfiskning i havene omkring Danmark har bragt prisen på
rødspættefileter op i alarmerende højder.

M E N uanset om serveringen skete på rund eller
rektangulær tallerken, smagte stjerneskuddene fortræffeligt.

Vi flottede os med færdiglavet is - overhældt med varm
chokolade som dessert,
og under indtryk af, at madholdet først skal mødes igen fredag den 10. april
forhøjedes
dagens kontingent for de deltagende til det dobbelte således, at dagens
udskejelser
I K K E kom til at påvirke kassebeholdningen/glasbeholdningen i
alarmerende grad.
Midt under spisningen og via Bents telefon kom Inger til at
lede en form for korsang.
Der var heldigvis ingen andre tilstedeværende i huset,
der fandt denne form for underholdning alarmerende.

Skidne æg / skidene æg
med sennepssauce.
Sådan lød
opskriften fredag den 10. april 2015

Ved dagens servering kom
der til at indgå både bacon og fisk

Som tilbehør serveredes
karamelliserede rodfrugter.

NB! Det er ikke
kokosmakroner, men derimod ovnbagte
frikadeller.

Skidne æg gennemskåret med
sikker hånd af Søren

Det var også Sørens sikre
hænder, der placerede æggene i
sennepssaucen.

Da Knud kom og bl.a. så
dette syn, bidrog han til pengeglasset med
en 100 kroneseddel.

Det var
I K K E
Bents planteskole, der bidrog med dette
velsmagende brød.

Rødvinsudvalgets Bent
viste sig også at kunne håndtere snapse.

Således
blev påsken også fejret i fredagens madklub.

Fredag den 17. april fik vi koteletter i fad (med en efter
nogens mening lidt tynd sovs)
Vi klarede os denne gang fint uden opskrift, og det var kun nødvendigt at købe
koteletter til 5 personer.


Skønt nedsat bemanding ved komfuret blev der også tilberedt
pandekager.
M E N Svend var i første omgang blevet tildelt en lidt miserabel pande,
der bevirkede, at de første pandekager fra hans hånd måske bedst
kan karakteriseres som en smule karamelliserede, i hvert fald ret mørklødede.

Allerede fra morgenstunden tænkte Inger på, at vi jo også
skulle have dessert.
Med henblik herpå har den viste appelsinsovs i gryden allerede nu stået og
småsimret i et par timer.

Koteletter i fad kan se sådan ud, når de rette kokke har stået
for tilberedningen.

Et udsnit af en tallerkenret, der også kom til at
afsløre, at Inger serverede
Toms Blandede
Karameller til morgenkaffen.

Nyd synet af denne pandekage serveret med
vanilleis og overhældt
med appelsinsovs.

Nyd også synet af denne medarbejder på Folkestedet, der havde
fået forårsfornemmelser og derfor ryddede op
